
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Guidelines for Appointment of Statutory Central Auditors (SCAs)/Statutory Auditors (SAs) of Commercial Banks (excluding RRBs), 

UCBs and NBFCs (including HFCs) 

(Ref.No.DoS.CO.ARG/SEC.01/08.91.001/2021-22 April 27, 2021) 

The Circular dated April 27, 2021 on ‘Guidelines for Appointment of Statutory Central 

Auditors (SCAs)/Statutory Auditors (SAs) of Commercial Banks (excluding RRBs), UCBs and 

NBFCs (including HFCs), has been issued by RBI with the basic objectives of putting in place 

ownership-neutral regulations, ensuring independence of auditors, avoiding conflict of interest 

in auditor’s appointments and to improve the quality and standards of audit in RBI Regulated 

Entities. These guidelines will also help in streamlining the procedure for appointment of 

Statutory Auditors across all the Regulated Entities and ensure that appointments are made in a 

timely, transparent and effective manner. 

In view of certain clarifications being sought in the matter, it has been decided to publish 

Frequently Asked Questions (FAQs) and the necessary clarifications, as given below: 

1. As per Para 6.4, whether the time gap of one year between any non-audit 
works by the SCAs/SAs for the Entities or any audit/non-audit works for its 
Group Entities has to be ensured for all the Entities in the Group or the RBI 
Regulated Entities in the Group? 

The Group Entities refer to the RBI Regulated Entities in the Group, which fulfill the 

definition of Group Entity, as provided in the Circular1. However, if an audit firm engaged with 

audit/non-audit works for the Group Entities (which are not regulated by RBI) is being 

considered by any of the RBI Regulated Entities in the Group for appointment as SCAs/SAs, it 

would be the responsibility of the Board/ACB/LMC of the concerned RBI Regulated Entity to 

ensure that there is no conflict of interest and independence of auditors is ensured, and this 

should be suitably recorded in the minutes of the meetings of Board/ACB/LMC. 

2. As per Para B (iv) of Annex I, if any partner of a Chartered Accountant firm is 
a director in any Entity, the said firm shall not be appointed as SCA/SA of any of 
the Group Entities of that Entity. Whether this stipulation is applicable to all the 
Entities in the Group or the RBI Regulated Entities in the Group? 

The Group Entities here refer to the RBI Regulated Entities in the Group, which fulfill the 

definition of Group Entity, as provided in the Circular. Therefore, if any partner of a Chartered 

Accountant firm is a director in an RBI Regulated Entity in the Group, the said firm shall not 

be appointed as SCA/SA of any of the RBI Regulated Entities in the Group. However, if an 

audit firm is being considered by any of the RBI Regulated Entities in the Group for 

appointment as SCAs/SAs, whose partner is a director in any of the Group Entities (which are 

not regulated by RBI), the said audit firm shall make appropriate disclosures to the ACB as 

well as Board /LMC. 

3. As per Para 6.4, whether the Entities are required to look back for one year 
(regarding any non-audit works for the Entities or any audit/non-audit works for 
the Group Entities) before appointment of an audit firm as SCAs/SAs for FY 
2021-22? 

Before appointment of an audit firm as SCA/SA of the RBI Regulated Entity, there should be a 

time gap of minimum one year between this appointment and completion of the assignment of 

any non-audit works given to the same audit firm in that RBI Regulated Entity or completion 
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of any audit/non-audit works in other RBI Regulated Entities in the Group. This stipulation 

shall be applicable prospectively, i.e. from FY 2022-23. Therefore, if an audit firm is involved 

in some non-audit work with the Entity and/or any audit/non-audit work in other RBI 

Regulated Entities in the Group and completes or relinquishes the said assignment prior to the 

date of appointment as SCA/SA of the Entity for FY 2021-22, the said audit firm would be 

eligible for appointment as SCA/SA of the Entity for FY 2021-22. 

It is reiterated that the time gap between any non-audit works by the SCAs/SAs for the Entities 

or any audit/non-audit works for its Group Entities should be at least one year after completion 

of the audit assignment as SCA/SA. 

4. Can the existing SCAs/SAs continue if they do not fulfill the eligibility criteria 
but are yet to complete their original tenure of appointment? Are the Entities 
required to appoint SCAs/SAs (including as Joint Auditors) immediately or they 
can be appointed in the ensuing Annual General Meeting (AGM)? 

The existing SCAs/SAs of the Entity can continue (including as Joint Auditors) only if they 

fulfill the eligibility criteria and have not completed the stipulated tenure of three years as 

SCAs/SAs of the Entity. Till the appointment of SCAs/SAs for FY 2021-22, as per the 

requirements of the Circular and applicable statutory provisions, the SCAs/SAs for FY 2020-

21 can continue for the Limited Review for Q1, Q2, etc. 

5. As per Para 6.3, whether an audit firm doing audit of any Company/Entity with 
Large Exposure2 to the Entity is prohibited from being appointed as SCA/SA of 
the Entity? 

The Circular does not prohibit an audit firm from doing audit of any Company/Entity with 

Large Exposure to the Entity from being appointed as SCA/SA of the Entity. It only stipulates 

that this aspect should also be explicitly factored while assessing independence of the auditor. 

In this regard, the Board/ACB/LMC shall see that there is no conflict of interest and the 

independence of auditors is ensured. 

6. As per Para 8.3, whether the limit of audit of four commercial banks, eight 
UCBs and eight NBFCs for an audit firm in a year is applicable to audit of 
NBFCs with asset size below Rs. 1,000 crore also? 

These limits are applicable in respect of audit of all RBI Regulated Entities, irrespective of the 

asset size. 

 

1As per the Footnote 13 of Annex 1 of the Circular. 

2As defined in RBI Circular Ref. DBR.No.BP.BC.43/21.01.003/2016-17 dated December 01, 2016 on ‘Large Exposures Framework 
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